Hoe wordt leer gemaakt

Hoe wordt leer gemaakt Hoe wordt leer gemaakt Hoe wordt leer gemaakt

Leder is duurzaam, stijlvol en tijdloos en wordt daarom veel gebruikt voor meubels. Het is een uniek en prachtig natuurproduct dat staat voor kwaliteit en vakmanschap. Er komt heel wat bij kijken voor het leder gereed is voor een meubel. We nemen je graag mee in het proces dat het materiaal ondergaat. 

Generatie op generatie

De leerfabriek waarmee we intensief samenwerken bevindt zich in het noorden van Italië. Generatie op generatie hebben de leerlooiers en de strijkers de ambacht aan elkaar doorgegeven waardoor ze het vak als geen ander kennen en we verzekerd zijn hoogwaardig kwaliteitsleer als eindproduct. 

De huiden die het meest gebruikt worden zijn runderhuiden en kalfshuiden. Een huid bestaat uit meerdere lagen. De opperhuid, lederhuid en onderhuids bindweefsel. De lederhuid wordt gebruikt en in zout geconserveerd en helemaal gereinigd. Vervolgens gaan de huiden in grote trommels voor minstens 24 uur. Dit wordt gedaan om de huiden zacht en soepel te maken. 

Kwaliteitsselectie

Het uitrekken en droog persen van de huiden is de volgende stap in het proces. Ook wordt in deze fase al een selectie op kwaliteit gedaan. De bovenste en onderste laag van de huid worden gesplitst want de huid is ongeveer 6 tot 8 mm dik en nog niet geschikt voor verwerking. De bovenste huid, de egale toplaag, ook wel de nerf genoemd, is de mooiste en sterkste laag van de huid en alleen deze huid wordt gebruikt voor onze meubels.

Kleuren

Na het splitten wordt de huid door en door geverfd. Deze klus is zeer nauwkeurig en voor iedere huid is een ander kleurrecept nodig, omdat elke type huid anders is en de hoeveelheid vocht in de huid verschilt. Een op maat gemaakt kleurmengsel gaat de trommels in samen met de huiden. 

Tussendoor is er altijd minstens één moment waarop wordt gecontroleerd of de kleur klopt. Het leer wordt gedroogd en daarna in een speciale lichtbak bekeken.

Opspannen

‘Na het kleuren wordt het leer elastisch en soepel gemaakt. Dit gebeurt door het leer te spannen op een frame, het te drogen, te kantelen en uit te rekken. Daarna worden de randen van de huid verwijderd en is het leder klaar voor de eventuele nabewerking.

Finishing

Een aantal ledersoorten krijgen een finishing laag. Er komt een laag over de huid waardoor deze minder kwetsbaar is. Er wordt hiervoor een kleur gekozen die het dichtst bij de andere kleur zit, zodat er minimaal kleurverschil ontstaan. Het selecteren van de kleur wordt met de hand gedaan en nagekeken. Als de kleur akkoord wordt bevonden, wordt het leer bespoten. Een ledersoort die niet wordt bewerkt voelt zachter aan en is soepeler, maar ook kwetsbaarder doordat er geen finishlaag is toegepast.

Laatste check

Alle huiden worden nogmaals stuk voor stuk nagekeken. Uiteraard is ook dit mensenwerk want zo wordt de kwaliteit gegarandeerd gewaarborgd en alleen het beste leer is goed genoeg.

Ledersoorten

Bij Grey7 bieden we een ruime keuze uit verschillende soorten leder. Van wat grover en stugger leer dat tegen een stootje kan tot zacht en soepel leer. Stuk voor stuk prachtig. Ook is leder er in een grote diversiteit aan kleuren. De mogelijkheden zijn eindeloos. Onze specialisten adviseren je graag over welk type leder het beste bij jouw wensen en levensstijl past.

 
Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste nieuwe blogs en updates.

Wanneer spreken we af?

Wanneer spreken we af?

In onze showroom kun je onze collectie meubels zien, voelen en ervaren. Of jij nu op zoek bent naar de perfecte designbank, een unieke eettafel of een design fauteuil. Bij ons kun je terecht voor een compleet interieur. 

Afspraak maken

Wanneer spreken we af?

In onze showroom kun je onze collectie meubels zien, voelen en ervaren. Of jij nu op zoek bent naar de perfecte designbank, een unieke eettafel of een design fauteuil. Bij ons kun je terecht voor een compleet interieur. 

Afspraak maken

0

Deze website gebruikt (technische)cookies om ervoor te zorgen dat je de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.